Program
February 14, 2024

Flyvåpenets Historiske Skvadron kommer med sin MiG-15

Bilde: Flyvåpenets Historiske Skvadron

MiG-15UTI "USAF Captured MiG"!

Sola Airshow har gleden av å annonsere at vi for første gang får besøk av FHS sin MiG-15, dette er og første gang vi tar i mot denne flytypen.

Fakta om MiG-15UTI

  • Modell: Mikoyan-Gurevich MiG-15UTI, SBlim-2 ("Midget") Fighter trainer
  • Land: Sovietunionen (Dette eksemplaret er bygget i Polen)
  • Fabrikant: Mikoyan-Gurevich (Dette flyet er bygget av WSK-Mielec)
  • Årstall: 1949
  • Antall produsert: 18,000

SBlim-2(MiG-15UTI) er produsert av WSK-Mielec i 1952. Flyet opereres i dag av Flyvåpenets Historiske Skvadron som en representant av "fienden i den kalde krigen". Etter å ha tjenestegjort i Polen's luftforsvar ble flyet i 1990 fraktet til USA og fikk sin base rett utenfor Forks, Washington. MiG'en kom tilbake til Europa i sommeren 2014 og begynte å fly igjen fra og med 2015 sesongen.

Flyet er lakkert og merket som USAF sin MiG-15 TC-616 "The Captured MiG" fra Koreakrigen.

21. September landet No Kum-sok på rullebanen ved Kimpo-flybasen i Sør-Korea med sin MiG-15. Han var en Nord-Koreansk jagerflypilot som bestemte seg for å desertere til nabolandet under våpenhvilen i 1953. US Air Force tok MiG'en og utførte mange testflyvninger og undersøkelser, og den ble lakkert om i amerikanske farger.

Flyvåpenets Historiske Skvadron er en non-profit organisasjon som dedikerer seg til å holde historiske, unike fly hvor de hører hjemme - i lufta! De er på flyshow og viser seg frem så ofte de kan, så nye generasjoner kan få oppleve disse unike maskinene i luften.

Les mer om organisasjonen her:

www.historicalsquadron.com